Patina

Patineren is een werkwijze om met verf en eventueel oliën, verf of hout een oudere uitstraling te geven.

Ik kan een historisch karakter of een doorleefde verweerde eeuwenoude sfeer creëren door je meubels, deuren, kasten, trappen, leuningen of accessoires zoals handvaten, sloten, kaders, spiegels,... dan is patineren de juiste techniek om een verflaag of ondergrond deze authentieke look te geven.

Er zijn verschillende manieren om meubelen of accessoires te patineren.

Door middel van een chemische reactie (metaal patineren) maar het kan ook met een verf of patineer product. 

De klassieke methode is om een witte of gebroken witte verflaag met een bruin patina te behandelen.

Een zachte waas van patina zal dan (gestreept of geveegde) in alle dieper gelegen delen van het houtwerk of ornamenten achterblijven en ouder lijken.

Beschadigingen of kwaststrepen zullen door het patina worden geaccentueerd. Dit geeft een mooie doorleefde uitstraling

Ook met andere kleuren kan ik met deze techniek verouderen.  Naturellen en grijstinten, felle kleuren kan ik temperen.

Antiekwas, colourwax, kalkwas zijn ideaal om te gebruiken. Was is verkrijgbaar in verschillende tinten, zoals lichte en donkerbruine antiekwas, en colourwax in grijs, zwart, taupe en kalkwas.

Met Chalky of whitewas, Grey of Dark grey, wat ombertinten, taupe en een afwerking met champagnebeits kan ik al prachtige resultaten creêeren. 

Wat populair  is, is een vergrijsd patina die wat minder klassiek oogt. Dit sluit ook heel goed aan bij de trends van 'old wood', sloophout en verweerd steigerhout. 

Verder zijn mijn creaties en mengsels eindeloos, zoals spelen met oliepatine en olie- of gevelverf, schoensmeer, gebluste kalk en de vele poederpigmenten, Craqueleren, milkpainten, boenwas, glaceerverf, antiquing glaze, verniswas 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb